In 1942 werd de Kapelaan van de Andreaskerk J. Pothof door de Duitse bezetter gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Amersfoort. De reden van zijn gevangenschap is dat hij tijdens de zeer koude wintermaanden (januari/februari 1942) geld heeft uitgedeeld aan werkloze arbeiders in Zevenaar. Na zijn gevangenschap keert Pothof terug naar Zevenaar, waar hij tot zijn vertrek in 1946 naar Rietmolen kapelaan blijft.
De kerkklokken van de Andreaskerk worden in de winter van 1941 geconfisqueerd. De Andreasklok heeft een middellijn van 132 cm en weegt 1330 kg. De oudste klok van de Andreaskerk (in 1648 gegoten) komt in 1945 vanuit Tilburg weer in Zevenaar terug nadat hij door de Duitsers was gevorderd voor de wapenindustrie. Om de klok weer in de toren te krijgen, moet een deel van de muur worden afgebroken en daarna weer opgebouwd.
Op 5 oktober 1944 vertrok de geallieerde Canadese piloot, genaamd Bernice Royce Allen Johns van de vliegbasis Eindhoven voor zijn missie. Bij de beschieting van de spoorlijn bij Emmerik, werd hij geraakt door Duits Flak luchtafweer. Zijn jachtvliegtuig was beschadigd en hij vloog met zijn Typhoon tegen de toren van de Zevenaarse Andreaskerk aan en komt daarbij om het leven. Zijn Thypoon was van het 439ste Squadron van de Royal Canadian Airforce. Deze 25-jarige piloot kwam uit Loon Lake, Saskatchewan, Canada. Hij is begraven op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Arnhemseweg. Hij wordt ieder jaar herdacht tijdens het ontsteken van het bevrijdingsvuur op 5 mei in Zevenaar door voor hem een kaarsje te branden op zijn graf.
Hier de foto van het graf van F/O Royce Allen Johns.
Van de Typhoon van R.A. Johns is een schaalmodel gemaakt.
Hier een foto van dat schaalmodel.
Het is gemaakt naar aanleidingvan de aanvallen door Johns in het 439 Squadron op de Orne rivier bij Caen (Frankrijk) in juli 1944.
Hier een foto van de toren van de Andreaskerk in Zevenaar. Op 5 oktober beschadigd geraakt door het neergestort Engels vliegtuig van de piloot F/O (Flight Officer) Royce Allen Johns.
Een persoon die het voorval heeft zien gebeuren heeft zijn verhaal recent verteld in het Liemers Museum.
Hij was op het moment dat het gebeurde
7 jaar en wilde zijn oom opwachten omdat die op bezoek zou komen voor zijn verjaardag. Omdat het luchtalarm was afgegaan, zaten zij in de schuilkelder maar hij ontsnapte om zijn oom te kunnen begroeten. Hij zag het vliegtuig aankomen en in de kerktoren vliegen.
Comments