top of page

Raadhuisplein: De vier Tamboers en het kruispunt


Het monument de Vier Tamboers

Het monument staat symbool voor de vrijheid

Vier trommelaars laten denkbeeldig in alle windrichtingen de vrijheid klinken.

Het monument is vervaardigd door Ubbo Scheffer in 1959. Dit uit natuursteen vervaardigde kunstwerk is door de burgerij aangeboden ter gelegenheid van de opening van het gemeentehuis.


Het beeld kan gezien worden als een oorlogs– en bevrijdingsmonument. Tijdens de oorlog sneuvelden van de vier schutterijen, die de gemeente rijk is, tamboers. In hun persoon wil de gemeenschap al diegenen herdenken die tijdens de oorlog gevallen zijn.

Diep tromgeroffel geldt als teken van rouw. Vrolijk tromgeroffel naar alle windstreken is een teken van vreugde over de vrijheid.

Ieder jaar op 4 mei worden hier de slachtoffers van de oorlog herdacht tijdens de dodenherdenking en de 2 minuten stilte. Er worden bloemen gelegd om de slachtoffers te eren en te herdenken.




Huize Hoek in Zevenaar, het stamhuis van de familie Van Nispen tot Pannerden.

Het pand ’t Hoek’ staat op de hoek Arnhemseweg-Grietsestraat totdat het volledig zou worden verwoest. Op de plaats van dit pand bevindt zich nu het monument van de Vier Tamboers op het Zevenaarse Raadhuisplein.


Het kruispunt: Didamsestraat/Markt/Grietsestraat/Arnhemseweg

Dinsdag 2-3 april 1945 was laatste oorlogsnacht in Zevenaar. ’s Morgens om half drie wordt het kruispunt Arnhemseweg-Marktstraat-Grietsestraat –Markt opgeblazen. De verwoesting en ravage is enorm. De panden van bakkerij van Swaay-Kleve, hotel “De Leeuw”, “Hof van Berlijn” en de woning (Huize Hoek) van de freules Van Nispen worden volledig verwoest. Nog geen vier uur later‘s morgens om half zeventrekken de eersteCanadezen Zevenaar binnen. Aan een periode van 7 maanden, frontstad te zijn geweest, is een einde gekomen.



Ansichtkaart van het kruispunt Marktstraat-Griethsestraat met Arnhemseweg-Didamsestraat te Zevenaar (uitgave van Wed. B. Spaan circa 1935). Rechts op de voorgrond 'Huize Hoek' waar ooit de Freules Van Nispen tot Pannerden woonden. Aan de linkerkant de winkel van ‘Chocolaad’ A. Driessen. Op de voorzijde de gedrukte tekst: 'Zevenaar Marktstraat'. Kijkrichting: Grietsestraat richting Markt.


Op donderdag 8 februari 1945 voorafgaand aan het bombardement op het kruispunt was er een zwaar Brits bombardement in Zevenaar. Binnen enige minuten veranderen de Schoolstraat en een deel van de Grietsestraat in een puinhoop: 12 doden en 30 gewonden.


Het kruispunt werd door het 'Sprengkommando' van vluchtende Duitsers opgeblazen in de nacht van 2 op 3 april 1945. Op de foto’s ruïne van Huize Hoek en de schuur van de Freules van Van Nispen tot Pannerden (Louise, Pop en Marie), daarnaast het pand van bakkerij Godschalk, vervolgens restanten van smederij/woonhuis Van Ditshuizen. Rechts eerst het puin van bakkerij Van Swaay-Kleve, aan de andere zijde van de straat dat van Hotel Het Hof van Berlijn met schuren. De hoge kap was van bakkerij Rikhof, en de schoorsteen is van bakkerij Bueters.

De foto is circa april/mei 1945 gemaakt.


Zo zag de binnenstad van Zevenaar eruitvoor het oorlogsgeweld:


Ansichtkaart van de Grietsestraat te Zevenaar

Links Huize Hoek tot het einde van de Tweede wereldoorlog bewoond door de Freules van Nispen tot Pannerden.





Daarnaast de schuur van Huize Hoek, vervolgens het pand van Bakkerij Godschalk. Vervolgens het pand waar ooit smederij van Ditshuizen was gevestigd. Op de hoek aan de overkant van de straat Hotel Het Hof van Berlijn





De Grietsestraat te Zevenaar in 1920. Gebouw rechts is Het Hof van Berlijn, voormalig hotel. Links Huize Hoek van de freules van Van Nispen tot Pannerden. De kei voor het pand was jarenlang de geliefde zitplaats van 'Jan Kei', Jan Bus. Daarnaast, naast de schuur van huize Hoek, het oude pand van bakkerij Godschalk (sinds 1901) en de smederij van Van Ditshuizen. Links naast de stal van het Hof van Berlijn liggen de bakkerij van Rikhof en de woning van Gans.



Foto van het huis `t Nieuwe Hoek van de Familie van Nispen tot Pannerden te Zevenaar, in 1947. Afgebroken voor een nieuw raadhuis. De freules Van Nispen tot Pannerden lieten dit pand bouwen in de tuin van Huize Hoek, dat volledig werd verwoest toen de Duiters het kruispunt opbliezen.

bottom of page