Zevenaar was een belangrijke plaats voor het doorvoeren van goederen en personen naar Duitsland. Met name goederen werden langs Zevenaar vervoerd.
In het najaar van1944 werden, o.a. op 25 augustus om 19.00 uur, door de Engelsen treinen beschoten bij het station van Zevenaar. De geallieerde vliegers schoten met mitrailleurs locomotieven en treinen stuk. Munitietreinen en twintig tankwagons vlogen in brand. In de wijde omgeving waren de rookpluimen te zien.
Volgens de N.S. werd 1 personeelslid gewond.
Als gedenkteken is de plaquette in het N.S.-station te Zevenaar uitgevoerd in brons. De tekst op de plaquette luidt: 'TER GEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN 1940 - 1945. J.L. TEN BRUNDEL G.H.A. VAN DER LOOP'.
Symboliek Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette dat is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen
De drama’s, die zich op het Zevenaarse station afspeelden, gingen grotendeels aan de inwoners van Zevenaar ongemerkt voorbij. De marechaussee hield het station stevig afgeschermd van de buitenwereld.
Enkelefoto’s het station van Zevenaar met schade ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te zien zijn een uitgebrande trein, vernielde wagons en het vernielde seinhuis.
Uit de deelcollectie Nederlandse Spoorwegen van Het Utrechts Archief.
Het stationsgebouw
zoals die er uitzag in 1910
Gezicht op het station Zevenaar met schade ontstaan tijdens de Tweede Wereld-oorlog.
De foto is in maart 1946 gemaakt door J.H. Martelhoff (1867-1959) of door zijn zoon J.H. Martelhoff (Amsterdam 1907 - Amsterdam 1971).
Het station Zevenaar 1961, afgebroken in aug. 1964.
Comments